Piek scheidingen na kerstvakantie
Ja, het is echt waar: na de kerstvakantie (en na de zomervakantie) zijn er gemiddeld méér scheidingen dan in de rest van het jaar. Maar hoe komt dat eigenlijk? Advocaat en mediator mr. Raike de Boer vertelt: “In mijn praktijk heb ik als advocaat en mediator de afgelopen jaren honderden cliënten bij het scheiden begeleid. Uit mijn gesprekken met hen blijkt dat het gaat om een opeenstapeling en combinatie van vaak de volgende factoren.
Ups and downs in relatie worden in vakantie uitvergroot
Vertrekpunt is meestal dat er al scheurtjes in de relatie zijn. Doordat stellen vaak allebei vrij zijn met de kerstvakantie, kan het gevoel ontstaan zijn dat men constant “op elkaars lip zit”. Ergernissen die een partner af en toe voelt, lijken dan frequenter plaats te vinden (of zijn meer zichtbaar?). En alhoewel men in een vakantie vaak juist hoopt weer dichter tot elkaar te kunnen komen, wordt het soms pijnlijk zichtbaar wat er ontbreekt in de relatie, dat het meer een broer-zus relatie is geworden, dat je uit elkaar gegroeid bent, dat je niet meer dezelfde interesses deelt, dat het gevoel er echt niet meer is…etc.
Vakantie als graadmeter
In dat opzicht is zo’n vakantie een pijnlijke maar duidelijke graadmeter voor mensen hoe de relatie loopt als er even géén afleiding is van het vaste dagelijkse ritme waar ieder zijn/haar taken heeft om het gezin draaiende te houden. Daarbovenop speelt met kerst de feestdagenstress ook een rol. Het stel is op elkaar aangewezen om met de stress om te gaan. Als dit allemaal niet positief verloopt, word je des te meer met de neus op de feiten gedrukt dat de relatie misschien toch echt niet zo goed meer is.
Nieuwe ronden, nieuwe kansen?
Een vakantie en het nieuwe jaar ziet men vaak ook als een periode om tot bezinning te komen, een nieuwe start te maken. Juist doordat vragen, twijfels, stress etc. zich afspelen in een periode waar je het afgelopen jaar evalueert en nadenkt over de wensen en toekomstplannen voor het nieuwe jaar, voelt het nieuwe jaar voor veel mensen als hét aangewezen en logische moment om (eindelijk) die stap te zitten en ervoor te kiezen om te scheiden en die nieuwe start te maken. Het maken van die nieuwe stap gaat meestal natuurlijk niet zonder enige kleerscheuren, maar ik merk in mijn praktijk dat mensen vaak een opluchting voelen als ze die knoop eindelijk hebben doorgehakt.
Grote emotionele en financiële veranderingen in korte tijd
Zowel op persoonlijk als juridisch vlak is scheiden een periode van grote veranderingen. Als het gaat om puur juridische beslissingen, biedt de advocatuur vaak een goede houvast, maar een echtscheiding is bij uitstek ook heel persoonlijk. Zo is een huis niet slechts een stenen pand met een bepaalde waarde, maar een plek waar beiden herinneringen en gevoelens bij hebben; waar kinderen zijn geboren en opgegroeid. Een spaarrekening is niet slechts geld dat verdeeld moet worden, alimentatie is niet slechts een rekensom; geldzaken hebben vaak ook onbewust te maken met het gevoel van verdiende waardering.
Belangrijk: ook aandacht voor de persoonlijke kant van uw scheiding!
In al deze (ogenschijnlijk) puur juridische zaken vind ik het dus belangrijk om in mijn praktijk naast het juridische aspect ook dit menselijke aspect goed af te handelen en mensen daar bij te begeleiden. Hier wordt in de advocatuur niet altijd voldoende aandacht aan geschonken. Op papier gaat het om twee mensen die zakelijke afspraken moeten maken, maar in de praktijk blijkt dat mensen het minstens even belangrijk vinden dat er gepaste ruimte is voor emotionele afronding. Daarom ben ik een groot voorstander van echtscheidingsmediation, zeker als er kinderen zijn. Als je sámen tot een juridische en emotionele afwikkeling komt via mediation, dan is die oplossing vaak creatiever en heeft dat vaak een langere houdbaarheidsdatum dan als de rechter een beslissing neemt. Mediation is ook vaak goedkoper dan een echtscheidingsprocedure. Mocht mediation niet passend zijn, dan zijn er ook alternatieven: een scheiding in overleg via twee advocaten of een procedure.”
Scheiden en wat nu? Scheidingsinformatie spreekuur!
Als u vragen heeft zoals: scheiden en wat nu? Hoe regel je een scheiding? Past mediation bij onze situatie? Hoeveel kost een scheiding/mediation? Wat zijn mijn rechten en plichten?
Kom dan naar ons speciaal echtscheidingsinformatie spreekuur: elke woensdag in januari en februari van 16.00-19.00 uur.
Komt een andere dag u beter uit? Neem dan contact op voor een afspraak; het eerste half uur is gratis.
Scheidingsinformatie spreekuur: elke woensdag in januari en februari van 16.00-19.00 uur, Maasdam & De Boer Advocaten – Mediators, De Hulk 6, 1ste verdieping, Berkhout.
0229 74 52 14, www.maasdamdeboer.nl, raike@maasdamdeboer.nl Facebook: https://www.facebook.com/MaasdamDeBoerAdvocaten/